![](/media/lib/193/n-dziecko-i-telewizor-1fd83e460e6dcf356144e661cb9bb3d1.jpg)
Poranna ekspozycja na światło prowadzi do tycia dzieci
27 października 2015, 10:01Dzieci, które są wystawione na oddziaływanie światła wcześniej w ciągu dnia, ważą więcej od dzieci, które największą dawkę światła - w pomieszczeniach bądź na dworze - otrzymują dopiero po południu - twierdzą australijscy naukowcy.
![](/media/lib/273/n-epidemia-ed78f39cc896b26e56124979ce7578a8.jpg)
Kultura to jeden z głównych czynników decydujących o tym, ile osób nosi maseczki w czasie pandemii
28 maja 2021, 09:49Psycholodzy od dziesiątków lat badają różnice pomiędzy kulturami kolektywistycznymi, a indywidualistycznymi. Pandemia COVID-19 dała kolejną okazję do zbadania tych różnic. Tym razem w kwestii noszenia maseczek. Okazało się, że różnice są widoczne nawet w ramach jednego kraju
Diagnostyka rodem z Hollywood
13 maja 2008, 07:25Świat lekarzy i medycyny wiele razy służył jako inspiracja dla twórców hollywoodzkich scenariuszów. Tym razem przyszedł czas na rewanż. Wiele wskazuje bowiem na to, że jedna z technik komputerowych stosowanych powszechnie w filmach ma szansę stać się ważnym krokiem naprzód w diagnostyce kontuzji oraz w badaniach nad ich przyczynami.
![](/media/lib/107/n-pszczola-miodna-67917c8c33ef10ef3dd45417efeece36.jpg)
Już w neolicie wykorzystywaliśmy pszczoły
13 listopada 2015, 06:19Ludzie korzystają z produktów pszczelich co najmniej od epoki kamienia, wynika z najnowszych badań uczonych z University of Bristol. Naukowcy z Bristolu postanowili poszukać śladów produktów pszczelich w naczyniach
![](/media/lib/213/n-chlopiec-8d64008bb47fafcb75c5fefb7fda222a.jpg)
Podczas badań mózgów dzieci dokonano dwóch zaskakujących spostrzeżeń
12 lipca 2021, 16:35Wizyty kontrolne u pediatrów obejmują m.in. pomiary obwodu głowy. Dane porównywane są z tabelami, by sprawdzić, czy dziecko prawidłowo się rozwija. Pomiary te nic nie mówią o rozwoju mózgu. Dlatego profesor Steven Schiff z Penn State zaczął się zastanawiać, czy współczesne narzędzia mogą posłużyć do stworzenia znormalizowanych tabel wzrostu mózgu.
![](/media/lib/29/natura-na-tv-b5044cc20801c0d74d540de2b17f2ae5.jpg)
Nic nie przebije natury
13 czerwca 2008, 11:18Możliwości nauki są coraz większe. Latamy na Księżyc, rozwiązujemy kolejne zagadki wszechświata, tworzymy urządzenia, które wyświetlają coraz bardziej przypominające oryginał obrazy natury. Czy jednak te ostatnie działają na nas tak samo, jak oglądanie krajobrazu "na żywo"? Okazuje się, że nie...
![Schemat El Niño](/media/lib/126/n-schemat-el-nino-bc14649c6a117cfea90faa4445e0d77b.jpg)
Tegoroczne El Nino bije wszelkie rekordy
4 grudnia 2015, 12:04Sprawdziły się prognozy specjalistów, którzy ostrzegali, że tegoroczne El Niño będzie najsilniejszym znanym nam tego typu zjawiskiem. Już teraz widać, że jest ono silniejsze od rekordowego z lat 1997-1998.
![](/media/lib/467/n-klasztorc-f8ba9abd782d1d824b3171afc1ec1e2d.jpg)
Odkryto klasztor, w którym może znajdować się grób potężnej anglosaskiej królowej
20 sierpnia 2021, 08:46We wsi Cookham w Berkshire w Wielkiej Brytanii odkryto zaginiony anglosaski klasztor, w którym prawdopodobnie pochowano Cynethryth, jedyną anglosaską królową uwiecznioną na monetach. Dotychczas naukowcy z University of Reading znaleźli drewniane pozostałości budynków, w których mieszkali mnisi i mniszki oraz liczne obiekty
![](/media/lib/31/soczewka-660765267af7d9cbced1a0dc5b266097.jpg)
Soczewki z kwasem hialuronowym
10 lipca 2008, 10:40Naukowcy cały czas pracują nad ulepszeniem soczewek kontaktowych. Niedawno opracowano soczewki z wbudowanymi czujnikami, co pozwala mierzyć ciśnienie w gałce ocznej, a więc monitorować np. rozwój jaskry. Teraz udało się wytypować lepszą substancję nawilżającą. Zapobiega to zespołowi suchego oka, a w dodatku mamy do czynienia ze związkiem naturalnie występującym w organizmie człowieka: kwasem hialuronowym (Biomaterials).
![](/media/lib/169/n-szare-ciasteczka-32a14422cf03bee325bda84706296fa1.jpg)
Wytrzymała salmonella
23 grudnia 2015, 11:36Patogeny takie jak salmonella, mogą przetrwać w ciastkach nawet pół roku. Do takich wniosków doszli naukowcy z University of Georgia, którzy badali rosnącą liczbę zatruć pokarmowych związanych z produktami o niskiej zawartości wody.